Debbie och kavaljererna som låtsades spela ukulele

RenoldsochVan

I Ukulelebloggens samlarserie ”Folk som inte spelar ukulele” har vi kommit till Debbie Reynolds.
– Debbie vem?
– Reynolds! Hon som spelade den kvinnliga huvudrollen i filmen ”Singing in the rain”. Hon har såvitt man vet aldrig spelat ukulele. Men hon har i flera filmer omgett sig med män som låtsades spela ukulele.

Jag gillade ”Singing in the rain” skarpt när jag som tonåring såg den första gången. Och lite förtjust i Debbie Reynolds blev jag ju. Några av de mer romantiska sång- och dansnumren ”You we’re ment for me” och ”All I do is dream of you” hittade vägen till en säker plats i minnet.

Egentligen är filmen en slags nummerrevy där hitlåtar från tidigare filmer och scenproduktioner träs på ett pärlband där tråden är en rätt tunn historia om en filminspelning i ljudfilmens barndom. Låten ”All I do is dream of you” skrevs av Arthur Freed och Nacio Herb Brown till filmen Sadie Mckee 1934. Där framförs låten av Gene Raymond till eget ukuleleakompanjemang. Eller ja, åtminstone ukuleleintro.

Jag ska inte låtsas att jag känner till Debbie Reynolds särskilt väl. Wikipedia vet att berätta att hon föddes Mary Francis Reynolds 1932 och ännu är i livet. Hon verkar huvudsakligen ha spelat amerikansk hel-ylle-flicka i musikal- och andra lättsamma underhållningsfilmer.

I den här filmsnutten från “The Affairs of Dobie Gillis” (1953) är hon söt och skönsjungande i duett tillsammans med den låtsasspelande Bobby Van.

Fler män som låtsas spela ukulele i Debbies närhet finns i den här sekvensen från filmen ”Two weeks with Love” (”Det glada hotellet”) från 1950. Där framför hon ”Aba Daba Honeymoon”, av Walter Fields och Walter Donovan (1914), tillsammans med Carlton Carpenter.

1 thought on “Debbie och kavaljererna som låtsades spela ukulele

  1. Pingback: Mer filmer med ukulele i | Ukulelebloggen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *