En ny ukulelebok på finska

Finskspråkiga ukulister kan sedan någon månad glädja sig åt ett praktverk med titeln “Suuri Ukulelekirja”, vilket jag listat ut betydet Stora Ukuleleboken eller möjligen bara Stor Ukulelebok. Det är en lärobok i ukulelespel med många låtar att öva på. Själv blev jag i samma veva internationellt erkänd ukulelehistoriker! 

Boken innehåller också ett historieavsnitt. Med mina ytterst begränsade kunskaper i det finska språket förstår jag bara enstaka ord här och där. Oftast utländska låneord. Ukulele till exempel.

Orsaken till att jag känner till boken är att en av dess författare Arto Julkunen hörde av sig till mig för några månader sedan. Då var boken i stort sett klar men eftersom Arto hört talas om mitt ukulelebokprojekt kontaktade han mig för att höra om jag kunde lämna upplysningar om ukulelens svenska historia.

Jag delade med mig av min kunskap på området. När Arto skickade mig ett exemplar av boken kunde jag upptäcka att jag var omnämnd på inte mindre än tre ställen! Det är uppenbarligen en mycket bra bok. Jag hoppas att man på allvar överväger att införa den som obligatorisk läsning i skolorna i Finland.Redan i förordet finns vad jag förmodar är ett tack.

Och på sidan 38 läser jag om Routsalainen ukulelehistorioitsija Robert Hultman, vilket jag snabbt och fritt översätter till “den svenske ukulelehistorikern Robert Hultman”. Det hade lätt kunnat stiga en mer lättpåverkad person åt huvudet.

Detta meddelas nu å det blygsammaste av eder internationellt erkända ukulelehistoriker.

 

1 thought on “En ny ukulelebok på finska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *