Marilyn Monroe och ukulelen

Marilyn Monroe spelade sannolikt inte ukulele. Det är med en lätt sorg i hjärtat man tvingas inse det. Man skulle annars gärna ha tänkt sig att när Norma Jeane ibland tröttnade på tillvaron som Marilyn, satte hon på sig en yllekofta, tog fram ukulelen och sjöng några låtar som hennes mormor lärde henne som liten.

Marilyns rollfigur Sugar Cane i filmen ”Some like it hot” från 1959 (”I hetaste laget” när den visades på svenska biografer) spelade dock ukulele. Inte att undra på när hon kom från en så underbart musikalisk familj:

Sugar: Yes, I come from this musical family. My mother is a piano teacher and my father was a conductor.
Josephine: Where did he conduct?
Sugar: On the Baltimore & Ohio.
Daphne: Oh.
Sugar: I play the ukulele and I sing too.

Ukulelen i filmen förekommer också på filmaffischen och publicitetsbilderna för filmen.

Den som är lite uppmärksam kommer dock att lägga märke till att det är två olika ukulelar i film och på vissa publicitetsbilder. Ukulelen i filmen är ljus och medan den på en del publicitetsbilder är mörkare ”träfärgad”. (Bilderna är ju svartvita.) Ukulelen i filmen har en ljus ”sträng” inlagd i greppbrädan. Huvudets form och logtypen, som i och för sig är oläslig både på filmen och bilderna, antyder att det handlar om en Martin style 3.

Publicitetsbilderna är av två slag. Dels bilder på Marlin Monroe ensam. Där bär hon en svart eller mörk klänning, pärlhalsband och samma ukulele som i filmen. Det andra slaget av bilder är de där Marilyn fotats tillsammans med Tony Curtis och Jack Lemon. Där är klänningen ljus eller vit och ukulelen mörk. Det visar sig när man skrapar på ytan (eller tar del av extramaterialet till DVD-utgåvan av filmen) att de bilderna inte alls föreställer Marilyn Monroe utan att hennes ansikte monterats in på bilderna i efterhand. Vid fotograferingen var det Sandra Warner som var modell. Warner medverkade som en av flickorna i orkestern i filmen och fick träda i Monroes ställe eftersom filmstjärnan  var gravid!

Edit: I den första versionen av den här bloggposten kallade jag Norma Jeane för Norma Rae. Men som framgår av kommentarerna här nedan visste Pelle Månsson bättre. Nu är det rättat!

4 thoughts on “Marilyn Monroe och ukulelen

  • Jomen visst var det så!
   Norma Jeane Mortensen, tror jag till och med.
   En sån miss!
   Jag ska genast ändra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *