Med ukulele till nordpolen… eller nåt ditåt.

Man med stickad mössa spelar ukulele och munspel med en hund i knät. I bakgrunden en livbåt.

Ukulele Dick (Richard W Konter) spelar ukulele på Richard Byrds expedition till nordpolen. Här med expeditionens maskot Igloo.

Nord- och sydpolerna var båda “upptäckta” när officeren i den amerikanska flottan Richard Byrd 1926 bestämde sig för att bli den förste som flög över nordpolen. Med på hans expedition följde Richard Wesley Konter. Konter var känd som Ukulele Dick och författare till “Dick’s Ukulele Method”. Konter var “recreations officer” ombord på fartyget Chantier som förde expeditionen till Spetsbergen.

När det var dags för Byrd att göra flygningen över nordpolen “smugglade” Ukulele Dick med sin ukulele på planet (“Josephine Ford”, en Fokker F VII) med hjälp av dess pilot Floyd Bennett. En Martin 1K som sägs vara just den ukulelen finns nu till beskådande på Martinmuseet i Nazareth i Pennsylvania i USA.

Dick Konter i fin-uniform med ukulele

Dick Konter i fin-uniform med ukulele

Enligt uppgifter i samtidiga medier var Ukulele Dicks motiv för att följa med på expeditionen att han ville introducera ukulelen för eskimåerna. Väl framme upptäckte han dock att det inte finns eskimåer på Spetsbergen.

Hans misslyckande kan ändå betraktas som rätt blygsamt i sammanhanget. När Richard Byrd återvände från sin 15 timmar långa flygning hävdade han att han flugit till nordpolen och tillbaka. Sådär 20 år senare var en majoritet av polarforskarna övertygade om att Byrd i själva verket bara cirklat runt utom synhåll från basen. Hans långt senare utgivna dagböcker visar att han raderat sina sextantavläsningar från färden och därefter skrivit i nya.

Konter, Byrd och de andra i expeditionen träffade Ronald Amundsen och Umberto Nobiles expedition på Spetsbergen. De skulle några dagar senare faktiskt flyga över nordpolen med luftskeppet Norge. Ukulele Dick ska ha gett Amundsen & co lektioner i att spela ukulele, så resan var kanske ändå inte förgäves.

Byrds bluff var naturligtvis inte känd vid tiden för expeditionen och han belönades med the Medal of Honor, USA högsta utmärkelse för mod. Ukulele Dick fick, vad är känt, ingen medalj för sin insats. Men när han återvände till New York möttes han, enligt NY Times (30 Juni 1926, sid 30), av 20 unga kvinnor som han tidigare undervisat i ukulele ivrigt spelande på sina ukuleler.

11:50 in i filmen nedan kan man se Konter spela ukulele. Musiken till filmen är dock förskräcklig, så jag föreslår att du stänger av ljudet innan du tittar.

 

Konter blev över 90 år och skrev sina memoarer “Ship Ohoy”. Mer om honom och bilder han tog under sin tid i USAs flotta (1897-1927) finns på: Greatwhitefleet.info/P-Richard-Konter-Page.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *