Tatueringar, rom och ukulele

Rom för ukulister?

Rom för ukulister?

Sailor Jerry’s rom. En favorit bland många ukulister trots en något ytlig koppling till ukulelen. Jag tog en bild på etiketten på flaskan i tax free-butiken på Heathrow häromdan. Tyvärr fanns den inte till salu för EU-resenärer. Jag har med andra ord fortfarande inte smakat den.

Sailor Jerrys rom är verkligen en parantes i ukulelesammanhang. Det är bara den ukulelespelande skönheten på etiketten som skapar en beröringspunkt. Flickan med ukulelen är ett tatueringsmotiv som den i tatuerarkretsar tydligen mycket kända “Sailor Jerry” erbjöd sina kunder.

Att romen fått namn efter tatueraren beror naturligtvis på att ingen tatuerar sig nykter… eller vänta. Så var det visst inte.

Bolaget bakom spriten är från början (1999) ett klädmärke, Sailor Jerry Ldt. Det är med andra ord varumärkestänk från början till slut. Kläder som ska förknippas med en viss attityd får man förmoda. Jag gissar att man redan från början valde ett namn som skulle gå att använda på andra produkter också. Rom känns spontant som en naturligare produkt för namnet än kläder. Företaget bestämde sig för att göra en rom som smakade som den rom sjömän i många länders flottor fick en daglig ranson av långt in på 1900-talet. Allt finns utförligt redogjort för på företagets webbsajt. Det är på många sätt ett skolexempel på varumärkesbyggande. Romen tillverkas på Amerikanska Jungfruöarna.

Eftersom rom smakar spritig och oangenämt när den är destillerad har man i alla tider försökt bättra på smaken på olika sätt. De två vanligaste är att fatlagra den respektive att smaksätta den. Fatlagring tar tid och kostar pengar. Kryddning går fort och är billigare. Ni kan själva lista ut vilken metod man använde för den rom sjömännen fick.

Sailor Jerry’s är kryddad rom och med namnet slår man två flugor i en smäll, så att säga.  Redan “Sailor” i namnet skapar en rätt tydlig koppling till sjömän. Tatueringen på etiketten gör kopplingen ännu starkare eftersom sjömän är de enda som tatuerar sig. Förutom fängelsekunder då. De senare tatuerade sig förmodligen för att kunna ge sken av att ha varit ute på haven när de i själva verket skakade galler.

Har ni förresten lagt märke till vad mycket sjömän det finns nuförtiden?

Tatueraren Sailor Jerry hette Norman Keith Collins och levde mellan 1911 och 1973. Han var en tid sjöman innan han slog sig ned i Honolulu på Hawaii. Han anses, enligt mina källor på nätet, ha haft ett stort inflytande på tatueringsmotivens utförande. För mig, som inte har koll på tatueringar, verkar det finnas stöd för påståendet. De av Sailor Jerrys tatueringar man kan se på nätet (och de är många) ser verkligen ut som tatueringar “ska” se ut.

För något år sedan uppstod upprörda känslor hos romens vänner när man ändrade smaksättningen. Jag känner själv några av de upprörda. Jag känner för övrigt en sjöman som har “varit jävligt nära att tatuera in bruden” (Sailor Jerrys Hula-flicka). Han jobbar på reklambyrå.

Som sagt. En parantes i ukulelesammanhang.

SailorJerrys_Hulagirl

SailorJerryscoctail

SetWidth1200-SailorJerry-TheRum-FlashShip-v2

SetWidth1200-Anchors

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *