Uke on the stoop – Midnight Ukulele Disco II

Tre män med ukuleler på en farstutrapp.

Ted Gottfried, Jason Tagg och jag på the stoop utanför the Murray Space Shoe på West 10th Street.
Foto: Axel Hultman

Tillsammans med familjen gjorde jag en resa i USA 2005. Den började och slutade i New York City. Inför resan hade jag haft mejlkontakt med Patsy Monteleone och med Jason Tagg och Ted Gottfried. De senare utgjorde tillsammans gruppen Sonic Uke och Jason var också producent och programvärd för TV-programmet Midnight Ukulele Disco.

Hela familjen åt lunch med Patsy på en restaurang nära förlaget där han jobbade och samtalet kom mest att handla om New York och om det svenska socialförsäkrings-systemet. Patsy visste mycket om det förra och var nyfiken på det senare.

Vi pratade inte mycket ukulele. Men jag fick en “karta” över ukulelescenen i New York. Jag fick klart för mig att Ted och Jason var centralgestalter och drivkrafter på denna scen.

Jag visste att de båda, förutom Jasons TV-program, drev en öppen scen för ukulister: Ukulele Cabaret. Men vad jag inte kände till var att de också hade en annan institution på sitt program. “Uke on the stoop”.

När Jason fick klart för sig att jag skulle komma till New York, ville han gärna ha mig med i sitt TV-program. Han hade aldrig hört mig spela. Men utländska gäster var sällsynta i hans show. Jag kvalade väl in i kategorin exotism, eller så.

Emellertid visade det sig att vi inte skulle vara i New York just den kväll programmet sändes. Istället skulle vi ses hemma hos Ted och Jason.

De bodde i ett mycket litet hus kallat The Murray Space Shoe House på West 10th street, i “the Village”.

Min dotter Greta var vid den här tiden inte intresserad av att spela ukulele. (Idag är hon en duktig ukulist). Så hon och hustrun hittade på något på sitt håll medan Axel, min son, och jag begav oss till the Village.

VI tillbringade den varma New York-kvällen på Ted och Jasons farstutrapp och spelade ukulele och drack öl ur burkar gömda i bruna papperspåsar. Det var inte (och är förmodligen fortfarande inte) tillåtet att dricka alkohol på offentlig plats i NY.

“The stoop” visade sig vara en institution, uppmärksammad till och med av NY Times. En webbkamera streamade allt som hände till Sonic Ukes webbsajt i realtid. Under kvällens lopp kom några av Ted och Jasons bekanta förbi och stannade till en stund. Men också främlingar gjorde ett stopp vid trappan. Bland annat en ung kvinna med fiol som spelade med oss en stund innan hon måste kila vidare.

Tidningsklipp om Ted och Jason och deras Stoop från New York Times

New York Times skrev om Ted och Jason och deras farstutrapp på The Murray Space Shoe House den 5 september 2004.

Jason ville spela in ett inslag till sin TV-show. Gärna med en svensk låt. Min reportoar var mycket begränsad vid den tiden. Lyckligtvis kunde jag i alla fall en svensk låt någorlunda. Per Gessles Tuffa tider. En låt som Gessle dessutom, enligt egen utsaga, skrivit på ukulele.Den fick det bli. Jason och jag spelade den tillsammans och han sjöng med i refrängen. “La na na na na” kräver inga djupare kunskaper i svenska och är lätt att lära sig.

Tuffa tider sändes sen i Midnight Ukulele Disco. Mitt första TV-framträdande! I New York till och med. (Nu med en bättre video, som jag hittade i en gammal MP3-spelare!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *