Ukulele Midnight Disco I

Jason Tagg pluggar in sin ukulele vid studions kontrollbord

Jason Tagg ledde och producerade TV-programmet Midnight Ukulele Disco

Idag hittar man tusentals videor med ukulelespelare på YouTube. Men för 15 år sen fick man leta länge och noga på Internet för att hitta inspirationskällor. För min del blev “Ukulele Midnight Disco” en viktig sådan.

Jason Tagg, bosatt på Manhattan i New York, gjorde ett TV-program som sändes i KabelTV-nätet på Manhattan. Programmet kallades Midnight Ukulele Disco och kunde också ses streamat på Internet. Jag brukade sitta vid min dator och vänta på att sändningarna skulle börja.

Programmet innehöll både livesänd musik från den lilla studion och inspelade reportage med olika ukulelespelare. Videon där Jake Shimabokuro spelar sin version av “When my guitar gently weeps” spelades in till programmet i Central Park. Det är ett av världens mest sedda ukuleleklipp.

I MUD fick jag för första gången höra några av samtidens bästa ukulister. Bland andra Patsy Monteleone, som jag också lärde känna något år senare. (Vid ett besök i NY där jag också fick medverka i MUD. Men mer om det senare)

Den första låt jag hörde honom spela var “Shuffle of to Buffalo” från musikalen “42nd Street”. Det lärde jag mig senare när letade rätt på musiken för att kunna spela låten själv. Just den låten hittade jag inte vare sig på nätet eller i mina gömmor. Gömmorna innehöll däremot den här som också är en låt från en tidig Patsy-medverkan i MUD.

Här spelar Patsy Fats Wallers “You’re the picture. I’m the frame” i ett avsnitt av MUD (Midnight Ukulele Disco). Den kassa kvalitén och den totala osynken, beror mest på att videon konverterats ett antal gånger.

Till skillnad från “Shuffle of to Buffalo” lade jag “You’re the picture” till min egen reportoar. Det är ett tag sen jag spelade den. Men det är dags igen, känner jag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *