Världens märkligaste ukulele?

Nancy Sinatra med en Kook-a-lele

The Singing Treholipee får väl betraktas som en av de märkligaste ukuleler som någonsin tillverkats. The Surf-a-lay-lee och the Kook-A-Lele från samma tillverkare hamnar dock inte långt efter på “märklighetslistan”. De tre ukulelemodellerna utgjorde Kooky Ukes-serien från tillverkaren Swagerty. The Polka-lay-lee och the Wanderlele, två ukuleler från en tillverkaren Peterson i Chicago, är samma andas barn.

The Treholipee är den mest kända av dessa märkliga ukuleler. Tillverkaren Ancil Swagerty fick patent på Treholipeen 1966. Han drev en snickeriverkstad kallad SWAGERTY Specialties Company, Artistry In Woods. Swagerty ska ha tillverkat så många som 60 000 Treholipeer, enligt uppgifter som florerar på nätet.

The SingingTreholipee

De långa spetsiga huvudena på Treholipeen och Kook-A-Lelen sägs ha kommit till så att man kunde sticka ned spetsen i sanden på stranden när man inte spelade på instrumentet. Swagertys verkstad låg i San Clemente i Californien, så den tänkta kundkretsen får man förmoda var ungdomar som tillbringade mycket tid på stranden. Den största kunden för dessa ukuleler visade sig dock bli hotellkedjan Holiday Inn som beställde flera tusen att ha som väggdekorationer på hotellrummen på sitt hotell på Hawaii. (Detta enligt en kommentar som Ancils brorson Bill Swagerty Jr skrev på en bloggpost i bloggen Ukulele Hunt)

Den tvåhalsade varianten av Kook-a-lelen

Kook-A-Lelen tillverkades både med en och två halsar. De dubbelhalsade sägs ha varit en liten serie tillverkad för vänner och de ska inte ha sålts till allmänheten.

En surfalele

Alla de tre modellerna från Swagerty har 18 tums skallängd och är med andra ord tenorukuleler.

Ancil Swagerty lade ned sin snickarverkstad 1970 och dog 1991, 80 år gammal.

The Polka-lay-lee och the Wanderlele tillverkades av Peterson Co i Chicago Ohio. Polka-lay-leen ska ha tillverkats som en marknadsföringskampanj för Polk Brothers som var en återförsäljarkedja för vitvaror och konsumentelektronik i Chicago med omnejd. Kampanjen lär dock inte ha varit särskilt framgångsrik. Wanderlelen har jag inte hittat mycket information om. Den nämns ofta i förbigående i samband med de andra ukulelerna som alltid avhandlas utförligare.

Polkaleler från Peterson i Chicago

Vi slänger väl in en video där en Singing Treholipee kommer till användning. Gus och Finn:
https://www.youtube.com/watch?v=ZjY1mnGb9iA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *