We three (My echo, my shadow and me)

Jag minns inte hur eller var jag stötte på låten. Jag har dock spelat den lite då och då. Häromkvällen slog jag på kameran och spelade in den. Jag var egentligen på väg att gå och lägga mig. Men när jag såg min Levin-ukulele ligga där kom jag på andra tankar. Det fick bli en “one-take-wonder”.

Eftersom vi är halvvägs in i årets första månad utan att det blivit något bloggat här, så får det bli årets första bloggpost.

Jag sökte lite på nätet och lärde mig att låten skrevs av Nelson Cogane, Sammy Mysels och Dick Robertson och tycks ha varit deras enda egentliga hit. Den spelades in 1940 av Frank Sinatra och Tommy Dorseys orkester liksom av Ink Spots, samma år. Båda inspelningarna kom på tredje plats på den amerikanska hitlistan. Trion skrev även “Is there somebody else?” som 1956 nådde en 87:e  plats på den amerikanska hitlistan. De skrev också “I’m counting on the mountain moon” och “If you cared you’d have spared me this trouble”. Låtar som förefaller att ha fallit i glömska rätt snart. (Jag har iaf inte hört dem eller hört talas om dem.)

Just We three har dock haft ett långt liv. Den har spelats in av Ella Fitzgerald och Paul McCartney bland andra.

Ukulelen är som framgår av videon en Levin-ukulele. Den är från 1950-talet och modellen är en Nr 92 “Honolulu”. Det är en rejält “överbyggd” ukulele i Levin-tradition. Träet i locket är sådär 3 gånger tjockare än vad den borde vara för att få ett ordentligt ljud. Men i och med att den är rätt tyst passar den bra för nattliga inspelningar.

När jag fick den hade den en enda sträng. D-strängen. Eftersom det var en sen-sträng som förmodligen suttit på sen ukulelen var ny har jag låtit den sitt kvar. Det bidrar nog också till den beskedliga ljudnivån.

 

Andras inspelningar av låten:
Frank Sinatra och Tommy Dorseys orkester
Ella Fitzgerald
Ink Spots
Brenda Lee 

 

2 thoughts on “We three (My echo, my shadow and me)

 1. I love it! – en för mig okänd låt från musikens guldålder.
  Tyvärr är jag inte FaceBook-medlem trots att jag förmodar att kommissionärerna håller till där. Men understundom besöker jag din blogg.

  • Visst är det en bra låt. Det är inte alltför länge sedan jag hörde den första gången.
   Visst håller kommissionärerna till på Facebook. Fast långt ifrån alla och inte med den frekvens och det engagemang som fanns på forumet en gång i tiden.
   Tack för kommentarerna. Det är kul att få lite återkoppling och extra kul när det är gamla ucke-kompisar som läser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *