En dag fylld av små överraskningar

Lasse Dahlqvist spelade ukulele. Jag återkommer till det. Ha lite tålamod. Det började med att jag överraskade mig själv med att spela “When I’m blowing bubbles” på ukulele idag. Jag är inne på fjärde dagens förkylning nu. Efter att ha varit helt däckad med feber och frossa i ett dygn har det sakta blivit bättre. Igår trodde jag att jag skulle vara frisk idag. Frisk nog i alla fall att kanske klippa gräset.

Jag är optimist. I morgon är jag nog frisk nog att klippa gräset.

Men vad är detta? Det här är ju ingen sjukjournal. Det här är en ukuleleblogg. Jo så här är det. Jag satte mig i soffan med en ukulele. Jag kände direkt att det inte var läge för något frisk strummande. Från liksom ingenstans kom den gamla valsen “When I’m blowing bubbles” för mig. Det gick ganska fort att komma ihåg ackorden. Muskelminne, kallas det visst.

Texten kom jag inte ihåg. (Inte för att det var aktuellt att sjunga med min slemfyllda skalle och onda hals). Men jag tänkte att om jag ändå skulle leta rätt på texten på nätet kunde jag leta efter den svenska texten, som jag är ganska säker på heter “När jag blåser lätta bubblor”.

På lite omvägar sprang jag på ett klipp med Lasse Dahlqvist spelandes ukulele i filmen “Halta Lottas krog” från 1942. Jag blev glatt överraskad.

Jag skriver på en bok om ukulelen. I det arbetet har jag gjorde en ganska gedigen research av ukulelens svenska historia. Det här klippet har dock undgått mig. Jag hade litet hopp om att hitta fler tidiga svenska filmer med ukulele än de jag redan hittat. Men så skedde det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *