Brasse Brändström och ukulelerna

Brasse Brändström med ukulele tillsammans med Magnus Härenstam i TV-programmet "Gäst hos Hagge" 1983.

Brasse Brändström med ukulele tillsammans med Magnus Härenstam i TV-programmet “Gäst hos Hagge” 1983.

Att Brasse Brändström spelade ukulele var en överraskning för mig. Men häromdagen fick jag det klart för mig. Dessutom insåg jag att han hade något av en ukulelesamling. Två av mina ukulelekompisar har nämligen köpt var sin Martin-ukulele som tillhört Brasse Brändström.

Magnus och Brasse är ikoner för den generation som växte upp med ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. När Magnus Härenstam gick bort häromveckan gick den siste ur programledartrion i programmet bort.

Men Magnus och Brasse var mer än ”Fem myror”. De gjorde TV-program, krogshower och annan scenunderhållning liksom en och annan film. De var inga musikaliska jättar men ändå är det framför allt två sånger ur deras produktion som etsat sig fast i mitt minne. ”Svordomsvisan” och ”Visst kan man ta sig ett glas” (Den heter förmodligen något annat). Det är nog varken låtarna eller texterna så mycket som sångarrangemangen som imponerar på mig.

Men trots att jag tror att jag sett det mesta de gjort har jag aldrig sett en ukulele i deras produktion.

Men häromdagen ändrades det. Det började med att Jukka postade en bild på Facebook från TV-programmet ”Gäst hos Hagge” (från 1983) där Brasse Brändström sitter med en ukulele. Jörgen länkade kort därpå till det aktuella programmet på Öppet Arkiv. Sen visade det sig att både Robin och Magnus har köpt var sin ukulele som tillhört Brasse Brändström.

Brändströms dödsbo tycks ha sålt hans samling till två musikhandlare i Stockholm. Riktigt hur omfattade samlingen var har jag ingen uppfattning om. Men minst två Martinsopraner och en sexsträngad Martin-ukulele hittade sin väg till musikhandlarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *