Civilisationens höjdpunkt?

Regals ukulelstämmare MTR 1926

Regal Musical Instrument Co’s  ukulelestämmare från 1926 är en teknisk bedrift som får både månfärder och egyptens pyramider att framstå som meningslösa. Det skulle möjligen kunna vara civilisationens höjdpunkt.
Någon av de olika varianter av ackordgrepplådor, som sett dagens ljus sedan åtminstone 1914, hade annars kunnat vara det. Men det finns en uppfinning som sopar banan med båda dessa.

1926BeTheLifeOfTheParty

Annonsens för Ferry Instrumentet är från 1926. Före tillkomsten av den mer berömda Chordmaster men långt ifrån först av sitt slag.

Chordmaster skulle jag påstå är den mest kända av dessa ackordslådor. Men det fanns sådana innan Chordmaster kom ut på marknaden. En viss I A Thingstad ansökte om patent på en sån anordning redan 1914. Mer om detta och annat intressant om Chordmaster och plastuckar kan man läsa på http://www.chordmaster.org

Men båda uppfinningarna bleknar i jämförelse med den mojäng som the Superior Manufacturing Company marknadsförde redan 1921. Av annonsen att döma är det en uppfinning av Mr Pinder. Man fäster det i pianot, på något sätt, och sen låter pianot som en ukulele.

Att lyckas med att få ett piano att låta som en ukulele!  Kan det överträffas, eller var det i själva verket civilisationens höjdpunkt?

ukulele-piano-attachment

1 thought on “Civilisationens höjdpunkt?

  1. Fantastiskt! Tänk att få ett piano att låta som en ukulele – bra ifall man inte äger en ukulele. Hmmm, fast det blir förstås lite tungt att bära med sig……….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *