Dags för ett nytt världsrekord?

Hade dessa människor spelat ukulele hade de säkert kunnat sätta ett världsrekord. (Nu är de i själva verket ute på gatorna m a a ett val i Nya Zeeland 1931.) Foto: William Hallraine.

Hängivna ukulister vet att det då och då slås världsrekord i grenen “Världens största ukuleleorkester”. Sverige är, med två världsrekord, framstående i denna gren. Thomas Allander heter vår svenske rekordgeneral. 2007 såg han till att det första svenska världsrekordet sattes. 401 ukulister spelade Tom Dooley och skrev in sig i Guiness rekordbok. Nu är det dags för ett nytt försök men den här gången krävs det minst 4793 personer.

Jag var med på ett hörn och arrangerade rekordet 2007. Häromdagen hörde Thomas av sig och undrade om jag kan hjälpa till med årets rekordförsök. Jag sa naturligtvis ja.

Men världsrekord!? Det är ju ett musikinstrument, inte ett idrottsredskap. Det finns de som har invändningar mot dessa rekord. Och visst har de rätt. Det är ett musikinstrument. Men för min del får det gärna slås rekord med musikinstrumentet.

Det finns de som tycker att den här typen av rekord förminskar ukulelens värde som instrument och förstärker ploj-faktorn. De tycker att det är jobbigt att spela ett instrument som ofta förknippas med “lustiga hattar och snurrande flugor”.

Det är möjligt att de har rätt i det också. För min del har jag inga problem med tönt-associationerna. Jag tycker nog på det hela taget att det är ett av instrumentets charm. Att så många inte förväntar sig att det går att spela “riktig musik” på ukulelen.

Men i takt med att allt fler faktiskt spelar “riktig musik” på ukulelen, får vi jobba lite på töntfaktorn så att överraskningseffekten inte går helt förlorad.

Det kanske inte tilltalar alla att samlas några tusen och spela några treackordslåtar. Jag måste erkänna att det är inte för den musikaliska upplevelsens jag kommer att vara där den 3 september. Jag kommer att vara där för att jag tror att rekordförsöket kommer att få fler att få upp ögonen för mitt favoritinstrument. Jag tror att många kommer att damma av den där ukulelen de köpte för åtta år sen men inte spelat på de senaste fem åren.

Det bor nog fortfarande en liten ukulelemissionär i mig trots allt.Efter att ha ordnat diverse ukulelearrangemang genom åren vet jag vilket arbete och vilka kostnader som är förenade med sådant.  När nu någon annan drar det tunga lasset kan jag putta på lite efter bästa förmåga.

Om världsrekordet kan man berätta att det första sattes i San Diego i USA 2005. Då var man var blygsamma 125 personer. 2007 slogs rekordet på Långholmen i Stockholm med en orkester på 401 personer. 2009 togs rekordet till London av 852 ukulister. 2011 slogs rekordet åter i Sverige. Denna gång i Helsingborg av 1547 ukulelespelare. Därefter slogs rekordet i Japan med drygt 2000 personer. 2014 tog Engelska ukulister hem rekordet på nytt med 2370 deltagare. I april 2015 slogs rekordet med bred marginal på Tahiti där 4792 ukulelespelare deltog i rekordorkestern.

Ukulelespelen har Thomas Allander döpt rekordförsöket till denna gång. Det blir inte bara rekordförsök utan också musikframträdanden med mera. Mer information om “Ukulelespelen” finns här: http://ukulelespelen.se

 

4 thoughts on “Dags för ett nytt världsrekord?

 1. Kul! Jag behöver damma av min Uke och mig själv. Vad ska spelas? Vilken stämning, inte G hoppas jag.

   • Vilken skojig ukuleleblogg du har, Robert! Jag känner väl igen dina reflexioner. När jag har musiklärarens glasögon på mig ser jag tydligt hur KRAVLÖS ukulelen är. Man vill omfamna den. Därför har ukulelen en mycket viktig funktion att fylla både för strängt utbildade musiker liksom för amatörer som gärna vill musicera men i skolan uppmanades bara mima i kören…
    Apropå världsrekordlåten så vill jag tillägga att melodin bygger på ukulelens stämning.
    Hälsningar Thomas Allander (kallad ukulelemannen)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *