Den portabla ukulelen – Inte alldeles självklart

Ukuleleiväska

En av ukulelens styrkor är dess storlek. Ukulister framhåller ofta hur lätt den är att ta med. Och det är klart. Jämfört med en bastuba, en basfiol eller till och med en gitarr är ukulelen en dröm ur portabiltetssynpunkt. Men ändå inställer sig frågan: Hur bär man den bäst?

Enklast är att bara ta den i näven och bege sig dit man ska. Men man vill kanske skydda det lilla instrumentet mot slag och skav. Man kan vilja skydda det mot regn och snö. Ja, kanske till och med mot sol.

Det finns fina väskor av många slag till ukuleler. Hårda figurformade lådor (”case” på modern svenska) i svart eller brun läderimitation och till och med i tweedimitation. Det finns naturligtvis också fyrkantiga väskor. Gemensamt för dem alla är att de erbjuder instrumentet ett bra skydd. De är snygga också.

Handbagage
Men på minussidan kan man konstatera att hårda väskor sällan har bärrem som mjuka väskor. Man har således en hand upptagen med att bära ukulelen. Väskan är också alltid ganska mycket större än ukulelen. Om man ska på resa kan man nästan glömma att packa ned ukulelen i sitt case i sin resväska. Det tar för mycket plats. Alltså får man resa med ukulelen som handbagage.

Harrison reste med två
Inom parentes kan konstateras att ukuleleaposteln George Harrison enligt sonen Dhani alltid reste med två ukuleler i bagaget. I händelse att han skulle träffa någon att spela med. Man undrar hur han löste problemet.

Det finns mjuka väskor också. ”Gigbags”. Nackdelen är naturligtvis att en mjuk väska inte erbjuder samma skydd som en hård. Den mjuka väskan blir dock mindre och kan faktiskt funka att packa ned i en resväska med ukulelen i. En annan fördel är att gigbagen har bärrem. Ofta har den också en ficka där man kan stoppa saker av olika slag. Det kan rent av få plats en guidebok.

Inte bara ukulelen
En guidebok, ett litet paraply, en extra kofta, en flaska mineralvatten och lite andra prylar vill man gärna ha med sig när man turistar i en främmande stad. Och så ukulelen förstås. Då kan man vara ute hela dagen och behöver inte återvända till hotellet i onödan.

Men med dessa prylar med sig har man växt ur gigbagen. En liten ryggsäck kan vara en bra lösning. Ukulelen får plats om man låter huvudet sticka upp ur ryggsäcken. Nackdelen med en ryggsäck är att det lätt blir varmt och svettigt om ryggen. Dessutom är man ohjälpligt avslöjad som turist. Det vill man inte alltid.

Alla dessa överväganden blev plötsligt aktuella igen när jag insåg att en weekend i Barcelona väntar inom kort. Min nuvarande hypotes är att en lagom stor axelremsväska är lösningen.

Vi får väl se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *