Duke Kahanamoku – OS-medaljör i Stockholm 1912 och ukulist

Weismuller och Duke Kahanamoku ukulele 1

Johnny Weissmuller och Duke Kahanamoku. Båda var olympiska simmare med vardera fem guld och båda blev Hollywoodskådespelare. Weissmuller får nog ändå sägas vara den mest kände genom sin roll som Tarzan i många filmer. Men Duke Kahanamoku spelade ukulele. Det gjorde inte Weismuller, så vitt man vet.

Duke Kahanamoko vann guld på 100 m frisim på Stockholms-OS 1912. Eftersom han var ukulelespelare kan man tänka sig att han också var den förste att spela ukulele i Sverige. Det finns i och för sig inget belägg för att han skulle haft någon ukulele med sig till Stockholm, än mindre spelat någon.

1912Duke_Kahanamoku_Stockholm,_Sweden_1912

Duke_Kahanamoku tar emot guldmedaljen för sin seger på 100 m frisim av Gustav V på Stockholms Stadion under Solskensolympiaden 1912. Kahanamokus världsrekord på distansen slogs senare av Johnny Weissmuller.

Duke Paoa Kahinu Mokoe Hulikohola Kahanamoku föddes 24 augusti 1890 i Honolulu, i en tid när Hawaii fortfarande var en självständig monarki. I amerikanska källor är han framför allt den moderna surfsportens fader. Men hans framgångar som simmare framhålls också. Inte konstigt eftersom han vann 5 olympiska medaljer i simning.

Kahanamoku var under en period sheriff i Honolulu och jobbade också som livräddare och räddade på egen hand vid ett tillfälle åtta personer från en kapsejsad båt. Han medverkade också i ett antal Hollywoodfilmer.

Men han var också en duktig ukulist och gitarrist. Jag har dock inte lyckats hitta några inspelningar med honom.

Duke Kahanamoku-ukuleler
Det finns ukuleler av märket ”Duke Kahanamoku”. Enligt Tikki Kings databas är det fråga om turistukuleler. Kvalitén varierar från hyffsad till turistisk, enligt Tikki King. De äldre förmodas vara bättre än de nya. På the Ukulele Hall of Fame får en som frågat om sin Duke Kahanamoku veta att de tillverkades på 1950- och 1960-talet i Japan och Taiwan.

Duke Khanakoku 1937

1 thought on “Duke Kahanamoku – OS-medaljör i Stockholm 1912 och ukulist

  1. Pingback: Förberedelserna för Ukulelespelen fortsätter | Ukulelebloggen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *