Har någon sett eller hört den mystiska Hulakvartetten ?

Hula-kvartetten_Annons_i_Östersundsposten_1942

Hula-kvartetten. Annons i Östersundsposten 1942.

Den som söker på nätet efter saker som har med svensk ukulelehistoria att göra kommer förr eller senare att stöta på Hulakvartetten. Jag har i alla fall gjort det. Dess mest kända medlem torde vara Thory Bernards, som bloggen kanske ägnar en egen post någon gång framöver. I i stort sett alla intervjuer som gjordes med nämnda Bernards på äldre dar (hon hade en anmärkningsvärt lång och framgångsrik artistkarriär) framhölls hur hon gjort sin debut som sångerska i Hulakvartetten i Kisa folkets park på valborgsmässoafton 1940 iförd bastkjol och BH. Det var så kallt att det låg is på scenen.

Om isen är sanning eller en marknadsföringsöverdrift, må vara en öppen fråga. Jag har sökt efter tidningsrecensioner från denna föreställning utan att hitta någon. Detsamma gäller kvartettens framträdande i Lilla Paviljongen på Liseberg 1936 (som på Lisebergs egen Lisepedia kategoriseras under “Vissångare och humorister”), framträdandet vid Festspelen i Säter, midsommar 1937 (enligt en annons i SvD 23 juni 1937) och i Jämtland. I de senare fallen finns i alla fall annonser i tidningar som vittnar om att det skulle äga rum. Annars hade man kunnat tro att kvartetten var en ren myt.

Trots att orkestern av allt att döma fanns i många år verkar de inte ha spelar in en enda skiva eller fastnat på en enda filmruta. Ja, faktiskt inte ens på ett fotografi. Man hade kunnat hoppas att Myggans Nöjeslexikon skulle nämna något om Hulakvartetten. Men icke. Ett så stort bokverk och inte en rad om denna kvartett.

Erik Berg, som i vissa källor kallas “svenskamerikan”, ska ha varit orkesterns grundare. “Den sjungande bonden” Bertil Boo ska också ha ingått i ensemblen under en tid.

I en dödsruna över Eric Andersson (Jack Ronalds), musiker från Örebro, framgår det att han spelade med Hans Bjerkelinds Hulakvartetten i början på 1930-talet. Båda är i övrigt okända för mig.

På http://78-varvare.atspace.cc/hulakv.htm kan man läsa följande om Hulakvartetten: “Hawaii-orkester startad av Eric Berg och Gustaf Hj. Lundqvist (Hans Bjerkeling). I orkestern medverkade bl.a. Bertil Boo och Thory Bernhards.”

Samma källas artikel om Eric Berg ger faktiskt mer upplysningar om Hulakvartetten. “Han startade då, tillsammans med Gustaf Hjalmar Lundquist (Hans Bjerkeling), en hawaiiorkester som kallade sig ‘Hulakvartetten’ och som åren 1925 – 37 turnerade över hela Sverige och även spelade i radio. I kvartetten ingick under några år Bertil Boo och även Thory Bernhards startade sin karriär i denna orkester med att sjunga, dansa och spela Ukkulele.”

Fast man undrar hur det var med årtalen. 1925 – 37? Thory Bernards började, enligt flera källor, spela och sjunga i Hulakvartetten 1940. Annonsen i Östersundsposten är från 1942. Alltså flera år efter 1937.

I svenskspråkiga Wikipedias artikel om Thory Bernards (läst 21/6 2016) nämns också Hulkvartetten. “Som 20-åring blev hon medlem i Hulakvartetten – tre flickor som sjöng hawaiimusik.” En kvartett bestående av tre flickor? Ibland känns Wikipedia inte helt tillförlitlig.

http://webs5000.webs.com/Thory/Biografi.html:
“Men hågen stod till artistlivet. Hon umgicks med andra musikintresserade ungdomar och en av grabbarna i gänget, som var expedit i en herrekipering, satte upp en kabaré. Man uppträdde på olika ställen i närheten av Örebro, och det var när ‘Karl-Axels kabaré’ gjorde Garphyttan den äran, som Thora blev ‘upptäckt’.

I publiken satt svensk-amerikanen Eric Berg, som höll på att bilda en Hawaiiorkester. Han hade redan klart med två flickor, Marianne Siegbrant och Eivor Fritzé, och efter kabarén frågade han Thora, om hon ville bli den tredje. Svaret blev ja och så bildades Hulakvartetten.”

http://webs5000.webs.com/Thory/Biografi.html:
“Debuten begicks på utomhusscenen i Kisa Folkets Park valborgsmässoafton 1940. Den hårda vintern hade ännu inte släppt sitt grepp och publiken satt med vinterkläder. Men på det isbelagda scengolvet satt flickorna barfota i bh och bastkjolar och spelade ukulele och sjöng flerstämmig Hawaiimusik! Huladans ingick också i programmet, och blommor i håret och kransar om halsen fullbordade illusionen av söderhavsstämning.”

Hulakvartetten ska enligt träffarna på Google ha spelat på bland annat Solgården i Trelleborg, Folkets Hus i Bredsjö och Mangen-Baden utanför Karlstad 1941 (där Thory Bernards ska ha träffat sin första man Leon Landgen.)

Om någon har upplysningar om Hulakvartetten eller ännu hellre bilder, film eller skivor med dem får ni väldigt gärna höra av er till bloggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *