Hemlige Arne och ukulelebristen

HemligeA_omslag1utsnitt

I januari 1986 upplevde musikhandlarna i Sverige en oväntad rusch efter ukuleler. Faktum är att efterfrågan var sån att instrumenten sålde slut i hela landet. Från hyllvärmare till storsäljare. Förklaringen hette Hemlige Arne.

1986 såg en ny kull ukulelespelare dagens ljus i Sverige. I programmet Go’morgon Sverige som sändes på lördagsmornar svarade Hemlige Arne för barnblocket. Under tio veckor hade han där en ukuleleskola där de tv-tittande barnen kunde lära sig spela ukulele.

I Sveriges Televisions programtidning “Röster i Radio TV” fanns det varje vecka ackorddiagram för de ackord som Hemlige Arne introducerade i veckans avsnitt av Go’morgon på lördagsmorgonen.

HemligeA_8beskuren

Sveriges Television hade ännu monopol på tv-sändningar och programmen hade en en enastående genomslagskraft. Landets musikhandlare var oförberedda på den plötsliga efterfrågan på ukuleler och sålde snabbt slut på allt de hade i lager. I ett Go’morron-program innan jul berättade programledaren Fredrik Belfrage att Hemlige Arne skulle ha en ukuleleskola i Go’morron. Trots förvarningen uppstod det en nationell brist på ukuleler.

Efter ett tag stod det klart för Televisionen att många barn satt hemma framför TV:n utan att kunna följa ukuleleskolan för att de saknade en ukulele. Sveriges Television tog därför på sig den ovana rollen att bli ukuleleförsäljare. Dessutom bestämde man sig för att sända de fyra första avsnitten i repris under fyra vardagskvällar. På så sätt skulle de som varit utan ukulele, men nu fått en, kunna “spela ikapp” och följa resten av kursen.

HemligeA_frilagdannons

Vad det var för ukuleler som SvT sålde för 155 kronor vore intressant att veta. Själv spelade Hemlige Arne på en fin Kamaka, som dock försetts med en förskräcklig blaffa till klistermärke på locket. Det framgår av detta klipp som någon laddat upp på YouTube.

3 thoughts on “Hemlige Arne och ukulelebristen

  1. Pingback: Ukulisten Lasse Åberg | Ukulelebloggen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *