Kan man överdosera ukulele?

Många ukulister blir ukulelemissionärer under en tid i sitt liv. Det är lätt att tänka sig varför. Ukulelen har skänkt dem stor glädje och nu vill de dela med sig. Det är inte alltid det faller väl ut. Kanske för att förmågan att spela inte är i paritet med entusiasmen. Eller kanske bara för att det blir lite väl mycket av det goda.

1927 hade ukulelen haft USA i sitt grepp i ett decennium. Musiktryck försågs med ackordboxar för ukulele. Låtarna hette ofta något med ukulele och handlade inte sällan om någon som spelade ukulele. Antalet ukuleleartister var oöverskådligt. Bara listan med de som hade ukulele med i artistnamnet var lång. Ukelele Ike, Ukulele Dick, Ukulele Hughes, The Ukulele Lady, Ukulele Bill Rider och Billy “Uke” Carpenter, Jimmie Mosely – the king of ukulele, för att nämna några.

Man kan nästan förstå att det fanns de som tröttnade.

Vododeo1-b

Milton Ager och Jack Yellen formulerade den desperates ukuleletrötthet i låten ”Crazy Words Crazy Tune” med textraderna:
”There’s a guy I’d like to kill.
If he doesn’t stop I will.
‘Cause he lives next door to me
and he keeps me up ’till three.
With his ukulele and a voice that’s loud and shrill.”

Frank Crumit hade en hit med låten som placerade sig på 7:e plats på försäljningslistan i USA. En inspelning med ukulele, naturligtvis.

Very bad when drums stop
En berättelse av ett helt annat slag men ändå på samma tema, är den om mannen som semestrade på Hawaii. När båten närmade sig land hörde han det konstanta ljudet av trummor. När han klivit av båten frågar han en av öborna när trummandet slutar.

Öbon ser besvärad ut och svarar nervöst:
– Very bad when drums stop och hastar vidare.

Trummorna fortsätter ljuda oavbrutet och senare samma dag frågar turisten en annan öbo hur länge trummorna ska fortsätta. Med skräcken lysande ur ögonen svarar öbon:
– Very bad when drums stop!

Efter några dagar med ständigt trummande och väldigt lite sömn brister det för mannen som skriker åt en oskyldig förbipasserande:
– Vad händer när trummorna tystnar?
– Ukulele solo!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *