Påsken och ukulelen

kaanapali-beach-hotel-tikibPåskägg och hönsägg, påskhare och påskgodis, ris med färgglada fjädrar och påskliljor. Men ukulele… njae. Vill man hitta en koppling mellan ukulelen och påsken får man ta en omväg. Via Påskön.

Moai_Rano_rarakuPåskön, en ö i södra Stilla Havet, utgör det sydöstra hörnet av den triangel som definierar Polynesien. Ön heter Rapa Nui på det lokala språket, som tydligen påminner om Hawaiianska. Det sydvästra hörnet av den Polynesiska triangeln är Nya Zeeland och det nordliga hörnet i triangeln är Hawaii. Det europeiska namnet Påskön fick ön, enligt wikipedia, när den holländske upptäcksresanden Jakob Roggeveen och hans besättning upptäckte ön vid påsk 1722.

Tahitian_ukulele_1

Redan ordet Hawaii, här ovan, skapar en koppling till ukulelen. Men faktum är att man på Påskön spelar en annan sorts ukulele. Den Tahitiska ukulelen. Den har åtta strängar i fyra dubblerade “körer” som stäms GCEA. (Som en C-stämd sopranukulele med andra ord.) Den Tahitiska ukulelen är tunn som en elplanka och är karvad ur ett stycke trä.  Den har ingen resonanslåda utan ett ljudhål på baksidan. Tonen är, föga förvånande, svag och spröd.

Påskön är väl mest känd för sina stenstatyer, moai. De är i sin tur en viktig beståndsdel i Tiki-kulturen. Tiki-kulturen får väl sägas vara en pastisch på polynesisk kultur. En underbart kitschig pasticsh dessutom. Och nu börjar möjligheterna öppna sig i riklig mängd för att hitta meningsfulla kopplingar mellan påsken och ukulelen.

Påskaftonen kan förgyllas med barvärldens mest överdekorerade drinkar. Paraplydrinkar är bara förnamnet. I en tikibar serveras brinnande drinkar, drinkar dekorerade med gigantiska och färgglada växter och drinkar med ananasbitar, coctailbär och sugrör. Där andra drinkar har ett blad har tiki-drinken en buske. Där andra har ett bär har tiki-drinken en fruktcocktail.

Tiki-Drink-CollageMai Tai lär vara klassikern. Den blandas av ljus och mörk rom, curacau och limejuice. Proportionerna får man prova fram. Om man börjar på skärtorsdagen har man nog fått till en välsmakande drink till på påskafton. På långfredagen kan man komplettera provandet med att experimentera med dekorationerna. Om man känner för det. Annars är det bara att släppa hämningarna och ge sig hän åt musiken.

tapestry-tiki-girl-304x400

Trummor är tillval. Det går, som alltid, utmärkt att spela ukulele. Den behöver inte ens vara tahitisk. Den vanliga hawaiianska går fint att spela också på påsken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *