Siw Malmqvist, Burt Bacharach och ukulelen

Siw Malmkvist sjöng in “Regnet det bara öser ner” på en Metronomsingel som gavs ut 1970. Det engelskspråkiga originalet hette “Raindrops keep falling on my head”. Låten var ledmotiv i filmen “Butch Cassidy och Sundance Kid” med Paul Newman och Robert Redford i titelrollerna. 

Låten skrevs av Burt Bacharach och framfördes av B.J. Thomas i filmens soundtrack. Låten vann en Oscar 1970 och i januari det året toppade den Billboard Hot 100. Den svenska texten skrevs av Sven Olov Bagge.

Och var kommer ukulelen in då? Jo faktiskt redan i introt. Både i “originalinspelningen” till filmen och i den svenska inspelningen med Siw Malmqvist inleds låten med ett ukuleleintro.

1960 och -70-talen var inte ukulelens storhetsperiod. Tvärtom var ukulelen mycket sparsamt förekommande i “officiell” musik under denna tid. Därför intar den här inspelningen en särställning.

På Hawaii speladed det säkert ukulele varje dag under såväl 60-talet som 70-talet. I USA i övrigt var det nog sparsamt med den saken. Tiny Tim verkar ha varit den enda ukulelestjärnan på underhållningshimlen. Han fick sitt genombrott 1968 och medverkade i flera TV-shower under det sena 1960-talet och tidiga 1970-talet. Han gifte sig t o m i direktsänd TV i The Tonight Show med Johnny Carson. Dvs Johnny Carson var programledare. Den Tiny Tim gifte sig med var miss Vicky.

Även om det tycks ha funnits en seriös sida av Tiny Tim redan då, framställdes han i ett rätt löjligt skimmer med sin falsettstämma och säregna utseende. Ukulelen som pajasinstrument alltså.  Därför är det kul att kunna konstatera att ukulelen fick en helt seriös plats i en av de mest spelade låtarna 1969/1970.

Regnet_det_bara_öser_ner

Vem som spelade ukulele på inspelningen av “Regnet det bara öser ner” framgår inte av etiketten. (Inte vem som spelade de andra instrumenten heller, för den delen).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *