Spelade Hitler ukulele?

Spelade Hitler ukulele? Den här bilden som faktiskt är tagen 1944 antyder det. Men det handlar om en publicitetsbild för den amerikanska filmen "The Hitler Gang".

Spelade Hitler ukulele?

Jag har faktiskt ibland funderat på hur jag skulle reagera om jag plötsligt fick veta att Adolf Hitler spelade ukulele. Om sinnebilden för ondskan visade sig vara en entusiastisk ukulist, skulle jag då sluta spela ukulele?  Helt klart hade i alla fall uppfattningen att alla ukulelespelare är trevliga människor fått sig en dödsstöt.
Men nu är det lyckligtvis så att bilden här ovan föreställer skådespelaren Robert Watson, som gestaltade Hitler i den amerikanska pseudodokumentären “The Hitler Gang” från 1944. Det här blir med andra ord ytterligare en post i serien “Folk som inte spelar ukulele” och inte en post om ukulelespelaren Hitler. (Lättad suck.) Bilden kom med epost från Pelle Månsson i Lund idag. Tack för den!

Filmen “The Hitler Gang” hade jag aldrig hört talas om innan. Inte heller skådisen Robert Watson. Watson är väldigt lik Hitler och när man söker på nätet efter information om filmen visar det sig att skådespelarna som gestaltar de andra ledande krigsförbrytarna Goebels, Göring, Hess och Himler också är mycket porträttlika. Filmbolaget Paramount kallade sin film en propaganda-dokumentär.

Så långt filmen. Men hur sannolikt är det att Hitler spelade ukulele? Inte särskilt, är det enkla svaret. När Hitler kom till makten 1933 bildades Reichskulturkammer (Rikskulturkammaren) för att likrikta kulturen i Tyskland. Kulturkammaren, klassificerade olika kulturyttringar som konst och musik. Vissa uttryck klassades som Entartete Kunst (urartad konst) och Entartete Musik och förbjöds. Bland den musik som förbjöds fanns modern “konstmusik” och jazz. Ukulelen och dess musiker lär med andra ord inte ha stått högt i kurs bland nazister.

Men hur är det? Skulle jag sluta spela ukulele om det visade sig att Hitler spelade ukulele?

Nej, resonemanget landar varje gång i att jag ändå skulle fortsätta att spela ukulele. Inte ens en ukulelespelande Hitler hade kunnat ta ifrån instrumentet dess väl etablerade renomé som ett lustfullt, lättsamt och genuint sympatiskt instrument. Det finns och har funnits alldeles för många goda ukulelespelare för det.

 

1 thought on “Spelade Hitler ukulele?

  1. Verkligen en bild som fångar. Stå på er, alla som råkat se den, och keep on ukin’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *