Ukulele Chord Finder och Ukulele.nl

Skärmbild från 2015-02-27 15:01:49En av de verkliga ukulelepionjärerna på nätet är Ukulele.nl. Sedan 1998 har Marcel van der Zwet och Eveline Kettering drivit sajten ukulele.nl. För mig blev det tidigt en viktig resurs. Framför allt var det den “Ukulele Chord Finder” som Marcel tagit fram och lagt upp på sajten. Där kan man se hur man tar alla upptänkliga ackord på en ukulele med olika stämningar. Jag tittar fortfarande in på sajten då och då, för att använda den.

När jag upptäckte sajten runt 2004-2005 var det också två andra saker jag fäste mig vid. Det var dels en sida på sajten där man kunde “registrera sig”. Tanken bakom sidan var att alla ukulister i världen skulle kunna registrera sig där och kunna hitta likasinnade på den egna orten, i det egna landet eller på resor i världen. Så liten var ukulelevärlden då, att det både var möjligt och önskvärt med ett sånt register.

Skärmbild från 2015-02-27 15:00:47

Det andra jag fastnade för var en singalong med videor där text och ackord visades på skärmen, som på kareoke. Själva “medspelandet” var egentligen inget jag uppskattade särskilt mycket. Men däremot var det en källa till ackord till låtar som man kunde spela.

Marcel och Eveline har jag aldrig träffat. Men de verkar vara mycket devota ukuleleentusiaster. De driver en ukuleleaffär i Rotterdam. Belägen på Paradijslaan är det kanske inte konstigt att den fått namnet “het Ukulele Paradijs”.

På het Ukulele Paradijs säljer man inte bara ukuleler. Man ordnar också musikkvällar, öppna scener och har ukulelelektioner. Ibland ordnas också workshops med lokala och internationella ukulelestorheter som James Hill och Del Ray.

Det finns mycket godis för den ukuleleintresserade på deras websajt. Så gott som allt är på Holländska. Men med lite fantasi är det mesta fullt begripligt. (Är det inte engelska ord, så är det tyska eller svenska. Svårare än så är det inte).

http://www.ukulele.nl är webadressen. Lägger man till ../paradijs/ kommer man till shopen och aktiviteterna där.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *