Ukulisten Lasse Åberg

Trio med lapsteel, ukulele och dragspel på en folkparksscen.

Stig Helmerz – Bengt Eriksson (lapsteel), Lasse Åberg (ukulele) och Claes Göran Dahlborg (dragspel) – spelar Sjömansjul på Hawaii i “Stig Helmerz – eller Just när du trodde mardrömmen var över” som sändes i SvT på julafton 1992.

http://ukulelebloggen.se/?p=435

Lasse Åberg har varit kändis sen jag var barn. I olika konstellationer har han i 50 år levererat sparsmakad, lågmäld humor. Jag tror att jag hört honom tala om igenkänning som det bärande elementet. Det må vara som det vill med den saken. Han spelar i alla fall ukulele.

I barnprogrammet “Trazan och Banarne” 1980 spelade Lasse Åbergs Trazan ukulele. (Inom parantes kan man notera den mindre tragedi det innebär att banden med programmen har raderats av misstag.) Även om jag med bred marginal hade lämnat den uttalade målgruppen för programmet minns jag att jag såg dem med behållning. Och jag var inte ensam. Tidningen Land följde upp programmet med en artikel med både text och ackordsanlayser till låten “När du spelar ucke” som Trazan spelade i programmet. (Det var Åbergs egen text till Formbyklassikern “When I’m cleaning windows”.)

Ännu större genomslag hade Trazans sidekick Banarne (Klasse Möllberg) när han, som Hemlige Arne, några år senare hade ukuleleskola i “Godmorron Sverige”. Men mer om det i en senare bloggpost.

1990 gjorde Radiokören en turné där Lasse Åberg var konfrencier. Åberg lär ha ställt som villkor för sin medverkan att han skulle få framföra en låt på ukulele. Därför spelade Lasse Åberg Lasse Dahlquists “Charlie Truck” vid Radiokörens konserter. Med lite tur var också det ukulelefrämjande.

Lasse Åbergs figur Stig Helmer kan säkert bli föremål för akademiska avhandlingar.  Att “nostalgi” lär bli ett centralt begrepp är en lågoddsare. Även om nostalgi förutsätter gemensamma referensramar tror jag att det garanterat daterade dansbandet “Stig Helmerz” tolkning av “Sjömansjul på Hawaii” har kvalitéer som talar också till den som aldrig hört låten eller besökt en folkets park.

Vill man se klippet i bättre kvalitet kan man kolla på “öppet arkiv” stig-helmerz-eller-just-nar-du-trodde-mardrommen-var-over?ac=stig
Låten börjar c:a 2:30 in i programmet. Vill man kan man också se resten av detta nostalgidrypande epos. Dock utan att få se eller höra Åbergs fina Martin-ukulele igen.

Edit: Stig Helmerz består i filmklippet av Bengt Eriksson på Lap-steel och Claes-Göran Dahlberg på dragspel. Och så Lasse Åberg, naturligtvis, på ukulele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *