Upp och pröva dina vingar

Jag följer upp succén i min förra bloggpost med ett till gammalt svenskt filmklipp. Det här är ur filmen Örnungar från 1944. Lasse Dahlqvist som trakterade ukulelen i det förra filmklippet spelar här dragspel och har lämnat ukulelen till Kaj “Kajan” Hjelm.

Låten “Upp och pröva dina vingar” skrevs av Dahlqvist och har bestämt överlevt som allsång in i våra dagar.

Kajan Hjelm var en barnskådis som enligt wikipedia medverkade i 25 filmer mellan 1939 och 1954. En av filmerna var Vårat gäng från 1942, där Hjelm var ett av affischnamnen. Vårat gäng var annars från början en radioserie (1938) men blev också revy med turnéer runt om i landet. Om “Kajan” eller någon annan i gänget spelade ukulele i showerna har jag inte kunnat utröna.

Oavsett vilket kan man tänka sig att den populäre och käcke “Kajans” insats som ukulist i Örnungar kan ha lockat någon att börja spela ukulele. Kajan verkar ha varit mycket populär, liksom Vårat gäng-gänget. De ska ha lockat 50 – 60 000 personer till Götaplatsen i Göteborg 1944.

Edit: Jag såg den här videon igen nyligen och upptäckte att Kajan Hjelm spelar ukulele med plektrum. Han tappar nämligen plektrumet under den vers han sjunger solo. Alice Babs noterar det flygande plektrumet och ler, liksom också Kajan när han sjungit färdigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *